Det är färre som dödats och skadats i trafiken i Sörmland hittills i år jämfört med förra året. Foto: Karin Fallenius

Minskning av dödade i trafiken i Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

Färre personer har avlidit eller skadats allvarligt i Sörmlandstrafiken i år jämfört med förra året. Det visar ny statistik från Transportstyrelsen.

Dödligheten i trafiken var under de första sju månaderna 2020 mycket lägre än vanligt i hela landet. Totalt omkom 114 personer mellan januari och juli, varav fyra av dödsfallen var i Sörmland.

Under samma period förra året avled åtta personer i trafiken i länet.

– Vi vet att antalet fordon som kör på vägarna har minskat under coronapandemin men det är för tidigt att säga om det är det enda som lett till minskningen. Vi brukar göra en analys i februari eller mars året efter där vi hämtar data från olika källor som obduktion för att säkerställa vad det berodde på. Först då kan vi analysera siffrorna, säger Khabat Amin, statistiker på Transportstyrelsen.

Få skadade i trafiken

Även antalet svårt skadade i trafiken har varit rekordlågt i Sörmland. Hittills har nio personer skadats allvarligt i trafiken. Det är en minskning med 73 procent jämfört med samma period förra året då 33 personer skadades allvarligt i Sörmlandstrafiken.

Antalet personer med lindriga skador ligger hittills i år på 279 vilket är en stor minskning jämfört med samma period förra året då 324 personer skadades lindrigt i trafiken i Sörmland.

På rätt väg mot nollvisionen

Transportstyrelsen hoppas att de låga dödssiffrorna håller i sig under resten av året.

– Vi tror att vi kommer att nå nollvisionens delmål för 2020 om det fortsätter så här. Målet i år ligger på högst 220 avlidna personer, säger Khabat Amin.

Förra året avled 221 personer i trafiken i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.