Restaurangernas fetaost kom varken från get- eller fårmjölk – trots att man påstod det.
Ungefär en femtedel av matställena serverar salladsost i stället för fetaost, enligt undersökningen.
På 47 matställen i Katrineholm har över 200 produkter kontrollerats. Hela 17 procent av produkterna var felaktiga.
Felaktigheterna kan handla om okunskap eller viljan att tjäna extra pengar på kunderna genom att marknadsföra en dyrare produkt än den man serverar, till exempel fishsticks i stället för krabba, riven hårdost i stället för parmesan och oäkta parmaskinka.
Katrinheholms matställen är inte unika. Vi har tidigare berättat om matfusket med halvfabrikat och tillsatser i lunchmaten i hela landet.
Regeringen planerar just nu ett förslag där man årligen vill lägga 3,5 miljoner för att motverka fusk i livsmedelskedjan.
Nu i höst väntar nya besök från miljöinspektörerna i Katrineholm och de som inte bättrat sig kan räkna med vitesförläggande.
Katrineholms restauranger
För nedanstående livsmedel stämde inte meny och verklighet på restaurangerna.
Lilla krog: parmesanost, fetaost
Dufweholms herrgård: parmesanost
Jättorps golfrestaurang: parmesanost
Sultans konditori: parmesanost, gorgonzola
Pizzeria Norr: fetaost, oxfilé, skinka
La fiesta: krabba
Restaurang barken: oxfilé
Fredsgrillen: fetaost, parmesanost,
Kings pizzeria: krabba, oxfilé
Nobel pizzeria och grill: fetaost, lövbiff
Pizzeria Venezia: fetaost, parmaskinka
Pizzeria amigo: fetaost, krabba
Restaurang björken: fetaost
Restaurang Stadsparken: fetaost, krabba
Primavera: krabba
Harrys: parmesanost
Gustoso: parmaskinka
Pappa-Ninmari: parmesanost
Skogscafét: parmaskinka
Nya maistrogrillen: fetaost
Köksterassen: fetaost
San Marino: krabba
Knattebo catering: parmesanost, kalixlöjrom (Samhällsbyggnadsförvaltningens anmärkning: i fallet med Knattebo catering fanns det inte kalixlöjrom och parmesanost hemma. Om de billigare varianterna användes bestämdes det i samråd med kunden)