Roger Richtoff lämnar Sverigedemokraterna och blir politisk vilde i riksdagen. Detta sedan partiet öppnat ett uteslutningsärende mot honom och beslutat att Richtoff inte längre får företräda partiet i försvarsutskottet. Arkivbild. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Roger Richthoff lämnar SD – blir politisk vilde

Uppdaterad
Publicerad

SD-politikern Roger Richthoff från Strängnäs lämnar Sverigedemokraterna och blir politisk vilde i riksdagen, skriver han på Facebook.

Tidigare under onsdagen meddelade Sverigedemokraterna att Richthoff inte längre får företräda partiet i försvarsutskottet.

Mitt under pågående rysk invasion av Ukraina delade Roger Richthoff en film på Facebook som tackar Ryssland för invasionen och som innehåller rysk desinformation om ukrainska biologiska vapen och påståenden om att judar finansierar nazisterna i Ukraina som vill utrota kristna.

Richthoff skrev i anslutning till delningen att USA och Ukraina har förnekat uppgifterna om de biologiska vapnen men att ”nu har den bubblan spruckit”. Han har efter kritiken tagit bort filmen.

Säkerhetsklassad information

Centerns Martin Ådahl reagerar kraftigt på detta. Förr i tiden hade man fått lämnat riksdagen om man spridit grovt antisemitiska konspirationsteorier, säger.

– Nu har vi dessutom en situation där vi har konspirationsteorier som sprids från Kreml och Putin om Ukraina som har delats av en person som haft tillgång till säkerhetsklassade försvarsuppgifter och som dessutom i försvarsutskottet har att handha frågor av säkerhetskaraktär för Sverige.

Mycket olämpligt

– Om man delar desinformationskampanjer till stöd för Putin och Ryssland mot Ukraina i den kanske mest känsliga frågan av alla, nämligen det totalt felaktiga påståendet att Ukraina framställer biologiska stridsmedel, då ska man inte representera något parti i Sveriges försvarsutskott, säger Ådahl.

– Om det hade varit en ledamot hos oss hade den inte fått representera vårt parti på något sätt på någon nivå. För Sveriges skull är det mycket olämpligt att en sådan person sitter i försvarsutskottet, säger han.

Enligt Henrik Vinge vägrar Richthoff att självmant lämna sin plats i försvarsutskottet. Partiledningen har därför beslutat att han inte får företräda partiet i utskottet och har samtidigt öppnat ett uteslutningsärende mot honom.

Senare under onsdagen meddelade Richthoff själv att han lämnar Sverigedemokraterna och blir vilde i riksdagen.

”Vi har alldeles för olika uppfattningar i avgörande frågor såsom, EU, vaccineringstvång, Nato och anpassningen till M”, skriver han i ett inlägg på Facebook.

– Jag kommer att sitta kvar i riksdagen och jag kommer att driva försvarsfrågor, säger han till Expressen.

SVT söker Roger Richthoff för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.