Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videoklippet svarar riksbankschefen på tre frågor om den höjda räntan. Foto: SVT

Riksbankschefen på besök i Sörmland – svarar på räntefrågorna

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen besökte den nya riksbankschefen Erik Thedéen länsstyrelsen i Nyköping. Det färska räntebeskedet var det självklara samtalsämnet.

En av anledningarna till det sedan länge inplanerade besöket var att Erik Thedéen själv har rötterna i Nyköping – något som fångade publikens intresse i inledningen av föredraget han höll.

Där handlade det, inte oväntat, om inflation och ränta.

Efter riksbankens höjning av styrräntan under torsdagen så har Sverige den högsta räntenivån på 15 år.

– Inflationen går nu neråt men vi är oroliga för att den biter sig fast, att den inte kommer ner till två procent. Har den väl börjat sätta sig så kan det vara så att man fortsätter att höja priserna, säger Erik Thedéen om orsaken till att styrräntan höjdes och kan komma att höjas ytterligare.

Hur ska hushåll och företagare tänka när räntorna stiger? Riksbankschefen svarar i videon.

STYRRÄNTAN

Styrräntan, tidigare även kallad reporäntan, är Riksbankens huvudsakliga penningpolitiska verktyg. Genom att höja eller sänka styrräntan påverkar Riksbanken andra räntor i Sverige vilket påverkar efterfrågan i den svenska ekonomin och därmed inflationen.

Källa: Riksbanken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.