Det är stora regionala skillnader. Foto: Bertil Ericson/TT

Ris och ros för MS-vård i Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

Vården för patienter i Sörmland med MS har både brister och bra sidor. Det visar en rapport från Neuroförbundet.

Skillnaden mellan olika regioner och landsting är stor när det gäller vård av MS-patienter. Enligt Neuroförbundets granskning är den genomsnittliga tiden från första symptom till en diagnos i dag två till tre år. Endast var tredje patient får rätt hjälp inom vårdgarantins 90 dagar.

Stora neurologkliniker som Akademiska sjukhuset i Uppsala och Universitetssjukhuset i Örebro hör till de som uppfyllde garantin sämst.

Sörmland bland de bättre

En annan viktig faktor för patienter med MS är att de får träffa specialistläkare i neurologi regelbundet.

Målet är att 75 procent av MS-patienterna ska få ett återbesök varje år, och i den kategorin är Sörmland näst bäst i landet, med nästan 80 procent. Endast Västerbotten är bättre.

Landstinget bland de sämre

Men när det gäller att ge bromsmediciner till patienter med skovvis sjukdom, det vill säga att MS-symptomen blir kraftigare under tydliga besvärsperioder, hör Sörmland till de sämre landstingen.

Andelen patienter som lidit av skovvis sjukdom kortare tid än 15 år, och som behandlas med bromsmedicin, är i Sörmland knappt 60 procent.

Endast fem landsting är sämre än Sörmland i den kategorin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.