Rivningsarbetet på Mälarsjukhuset är i gång

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen påbörjades ett omfattande rivningsarbete i den nordvästra delen av Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Arbetet kommer pågå fram till våren 2020 och därefter ska en ny akutmottagning byggas.

Enligt Monika Johansson, regionstyrelsens ordförande, kommer den nya byggnaden innebära en smidigare vård.

– Det ska bli ett hus där vi samlar all akutverksamhet som hänger ihop på samma plats. Det kommer innebära att det blir lättarbetat och man får snabba vägar till de olika verksamheterna.

Ska stå klart 2026

På taket utrustas huset även med en helikopterplatta vilket gör att patienter som kommer med ambulanshelikopter ska kunna flygas hela vägen till sjukhuset. Tidigare har man behövt landa på en annan plats och därefter föras med ambulans till akuten.

Så här kommer Mälarsjukhuset se ut i framtiden. Foto: Illustration av Carlstedt Arkitekter

”Stora investeringar”

Den nya byggnaden planeras stå färdig 2026 och kommer kosta omkring två miljarder kronor.

– Det är stora investeringar och det här är en satsning vi räknat med i ganska många år. Det förstås mycket pengar men de här husen ska stå här lång tid framöver. Vi behöver nya lokaler med bra arbetsmiljö och som också är bra för patienterna, säger Monica Johansson (S) regionstyrelsens ordförande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.