Rolf Fredriksson, mångårig utrikesreporter på SVT och tidigare Brysselkorrespondent. Foto: SVT

Maten och miljön – så mycket bestäms i EU

Uppdaterad
Publicerad

Det som bestäms i EU har större inverkan på sörmlänningars liv än många tror och valet i maj är viktigt då det finns pågår en polariserad maktkamp i parlamentet. Det menar SVT:s tidigare Brysselkorrespondent Rolf Fredriksson.

– Besluten som tas i EU-parlamentet påverkar oss mycket mer i vår vardag än man nog tänker på, säger han.

Den 26 maj är det val till Europaparlamentet, som bland annat stiftar lagar som gäller i hela EU. De politiker som sitter i Europaparlamentet bestämmer till exempel om regler för den mat som vi äter. Det kan handla om vilka tillsatser som ska tillåtas och inte tillåtas. EU-parlamentet bestämmer också en hel del om reglerna kring djurskötsel och miljöfrågor, som till exempel hur mycket partiklar en bensinmotor får släppa ut.

Lågt valdeltagande

Lite mer än 20 procent av punkterna på en dagordning under ett kommunfullmäktige-möte påverkas direkt av tvingande EU-lagstiftning. Det hävdar Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, i en rapport där man granskat dagordningar från 44 svenska kommuner.

EU-valet 2019

Utöver det rör ytterligare 25 procent av punkterna frågor där EU gärna vill påverka, men inte har några tvingande möjligheter till det. 

När det senast var val till Europaparlamentet röstade 51 procent av de röstberättigade i Sverige. Det är betydligt lägre siffror än i ett riksdagsval, men mycket högre än snittet i EU som helhet.

– Jag tror att många känner att Bryssel ligger långt bort och att man inte riktigt har koll på vad de beslutar där, säger Rolf Fredriksson, tidigare Brysselkorrespondent och mångårig utrikesreporter på SVT.

Allt mer polariserat

Inför årets val har EU blivit allt mer polariserat. Nationalistiska partier, som vill minska EU:s makt, har flyttat fram sina positioner medan andra partier tvärtom menar att det behövs ännu fler beslut på EU-nivå för att lösa klimatfrågan.

– Där finns det maktkamp som vi väljare ska avgöra i maj, säger Rolf Fredriksson.

EU-valet:

Du har rösträtt i valet till Europaparlamentet om du är:

  • 18 år senast på valdagen
  • svensk medborgare och är eller har varit folkbokförd i Sverige
  • medborgare i något av EU:s medlemsländer, är folkbokförd i Sverige och har anmält dig till röstlängden senast den 26 april

De svenska ledamöter som väljs tar plats i åtta olika partigrupper tillsammans med ledamöter från andra medlemsländer. Den största partigruppen är konservativa EPP, där Moderaterna och Kristdemokraterna ingår. Näst minst är den gröna partigruppen dit svenska Miljöpartiet tillhör.

I Sörmland har 213 542 personer rätt att rösta i årets val.

Källa: Valmyndigheten, SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019

Mer i ämnet