Hör Gunvor och hennes dotter Birgitta berätta om den fräcka bankbluffen. Foto: SVT

Fräcka bankbluffen mot Gunvor, 91: ”Känns förskräckligt att jag kunde gå på det”

Uppdaterad
Publicerad

91-åriga Gunvor från Gnesta utsattes för ett utstuderat bedrägeriförsök. Först via telefon – och sedan vid ett besök hemma hos henne. Men bedrägeriet kunde stoppas i sista sekund av Gunvors dotter.

Kvinnan som ringde Gunvor påstod att hon var från en bank. Hon sa att någon hade tagit ett lån på 100 000 kronor i Gunvors namn och att banken skulle anmäla bedrägeriet till polisen och se till att inga pengar kunde tas ut.

Samtalet bröts och strax efteråt ringde kvinnan tillbaka. Den här gången bad hon om Gunvors bankkortsnummer, vilket hon också fick. Kvinnan sa även att en person från banken skulle komma hem till Gunvor.

– Hon sa att det kommer förbi en ledig bankman för att hämta ett intyg från mig där jag ger dem rätt att gå vidare med att kolla på vem som kunde ha tagit lånet i mitt namn, säger Gunvor.

Inom kort knackade det på dörren

Mycket riktigt kom strax en kvinna hem till Gunvor. Hon bar en ansiktsmask och uppgav sitt namn och ett nummer som Gunvor hade fått över telefon för att kunna identifiera att det var rätt person som kommit hem till henne.

Kort därefter kom även Gunvors dotter Birgitta och hennes make Bengt, som Gunvor hade ringt efter det första samtalet från kvinnan.

De frågade om kvinnan hade legitimation med sig och när hon uppgav att hon glömt den i bilen så bad de henne att gå och hämta den.

Bedragarna kom undan i bil

Bengt gick strax efter kvinnan som sa att hon var tvungen att leta efter i sin bil.

– Rätt vad det var så hörde Bengt en man som skrek på ett annat språk till kvinnan. Hon började springa. Mannen måste ha stått vid mammas hus för han sneddade över baksidan. Mannen och kvinnan sprang och Bengt följde efter. Plötsligt kom en svart Audi som de kastade sig in i och försvann, berättar Birgitta.

Bengt hann ta foto på både kvinnan och bilen men varken kvinnan eller registreringsnummer går att identifiera.

Under tiden ringde Birgitta och Gunvor till polisen och spärrade bankkortet. Inga pengar hade hunnit försvinna från Gunvors konto.

Nu vill Gunvor och hennes dotter varna andra. Hör dem båda berätta om den obehagliga upplevelsen i videoklippet ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.