Hur ska handeln kunna coronasäkras? Hör Svensk handels näringpolitiska chef berätta. Foto: SVT

Så blir Black Friday med skärpta restriktionerna

Uppdaterad
Publicerad

Reahögtiden Black Friday är här. Men samtidigt är budskapet från myndigheterna tydliga: Vi ska avstå från att besöka butiker. Hur ska handlarna hantera en av årets största högtidsdagar under en pandemi?

Black Friday är startskottet för julhandeln och en mycket viktig högtid för butikerna runt om i landet. Förra året handlade var tredje svensk på Black Friday och omsättningen landade på 7,1 miljarder, vilket var en ökning med 300 miljoner från året innan, enligt Postnord. Men i år har prognoserna sett annorlunda ut – coronapandemin sätter käppar i hjulen.

– Den här perioden är alltid viktig för handlarna. Och i år kan den avgöra om verksamheterna klarar sig eller inte, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk handel.

Restriktioner pressar branschen

De lokala råden manar invånarna att avstå från att vistas i inomhusmiljöer, så som butiker och köpcentrum. Trots att hälften av Black Friday-köpen förra året gjordes via nätet är många butiker fortfarande beroende av fysiska besök. Restriktionerna inför högtiden riskerar därför att påverka en redan pressad bransch, menar Svensk handel.

– Hur förståeligt det än är att vi alla måste vidta krafttag för att minska smittspridningen så är det klart att det är jättetufft för en bransch som redan har haft det svårt nio månader i rad, säger Mats Hedenström.

Han menar att den här perioden kan komma att avgöra handelns framtid och att den även kan komma att definiera nästa års arbetsmarknad.

– Under ett normalt år, ta till exempel 2019 så här långt in på året, hade handeln och besöksnäringen anställt 200 000 människor. Dessa har inte fått några jobb i år. Handeln är framför allt en viktig inkörsport för unga och utrikesfödda. Därför måste vi försöka ha balans.

Så tänker butiker i Sörmland

Lokalt i Sörmland har enskilda handlare olika strategier inför Black Friday. En bokhandel i Trosa kommer att sprida ut sina erbjudanden under veckan för att inte koncentrera all handel till en dag. De kommer även att erbjuda hemleverans. En klädbutik i Eskilstuna kommer att avstå helt från handelshögtiden.

– Det är en princip vi har. Sedan är det meningslöst att ha Black Friday då folk inte vill handla i affärer under coronapandemin. Och i princip alla som har Black Friday är stora kedjor, säger butiksägaren Adel Nesbah.

På ett konditori i Strängnäs kommer man att ta dubbelt betalt under fredagen och skänka hälften till Världsnaturfonden.

– Jag tycker att dagens konsumtionssamhälle är vansinnigt och det här med Black Friday uppmuntrar till köp av billiga produkter som vi inte behöver, och det är det alltid någon som får betala det verkliga priset, säger butiksägaren Ulrika Nilsson Stranius.

Både föreningarna Position Eskilstuna och Nysam Nyköping, som verkar för dynamiska städer, säger att de planerar inför Black Friday och julhandeln men att de ännu inte kan kommunicera ut någon plan i media.

Kommer du att shoppa trots restriktionerna?

Ingen shopping nu! • Nej, nej, nej ingen shopping nu!
Vi borde alla tänka efter innan vi handlar. Det blir då bättre för alla. Att producera nytt hela tiden, kostar alltför mycket för vår natur. Vi borde i stället städa garderoben och bestämma oss för att göra oss av med några garderober. En garderob räcker!

Sanna • Passar på och onlineshoppar de flesta julklapparna nu då studentekonomin inte är så fet!

En sjuksköterska • På väg hem från jobbet för att återlämna en trasig produkt på en elkedja. FULLSPÄCKAT på Drottninggatan i Stockholm! Ingen hänsyn tas till avstånd. Folk springer hals över huvud för att hitta "billiga fynd" och skiter i att det är en pandemi. Är det bara folk inom vården som bryr sig längre??
Blir irriterad på att de som sköter sig blir de som straffas i slutändan. Vi som pausar våra liv för att andra beter sig som idioter rent ut sagt. Om vårdpersonal får nog, vem ska ta hand om alla sjuka? Lycka till i pandemibekämpningen!

Avveckling av Black Friday? • Borde inte Black Friday avvecklas? Och borde inte butikerna idag hjälpa till att förhindra smittspridning genom att själva avveckla Black Friday?

Davin • Gå på begravning får man INTE göra, men man välkomnas stort in till de privata köpkvarteren. REA-skyltarna sitter uppe. Nä för viktigare är det att hålla ekonomin igång - liksom innan pandemin - genom köphets. Buy-nothing-day som Jan Viklund nämner är en fin tradition.

Lina • Jobbar i butik och jag kan säga att det är lika mycket folk i vår butik som det brukar denna tid på året. Folk håller inte avstånd och klättrar i princip på ryggen på en när man jobbar så vi i livsmedelsbutiker får väl covid i julklapp.

Johan kaspersson • nej det tror jag inte men jag ska hålla alla tummar jag kan för att vänta på och shoppa för jag vill shoppa så mycke som jag kan fört annars tar det helt slut för mej och då får jag shoppa enumera om jag vill för jag väntar och väntar på att coronan ska försvinna ut ur våra liv

anna • nej, det är lite sorgligt att black friday importerats de senaste åren. Innan hörde jag mer om köpfria dagen, även om det är en reaktion på black friday. Jag ska handla lite mat, men i övrigt går jag inte i butiker nu. Shoppar, som en aktivitet, gör jag aldrig längre. Vi behöver konsumera mindre, för att minska utsläpp, spara naturresurser, och minska arbetsbördan, så folk har tid att njuta av livet. Många har hus och lägenheter fulla med saker de aldrig hinner använda, det är bara sorgligt.

Jonas • Självklart. Ärligt talat så struntar jag i restriktionerna. Jag är inte sjuk.

Lotta • Kommer försöka fynda julklappar online, Handlar det mesta online då ingen tillgång till bil, så ingen skillnad för mig

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.