Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Skapar en otrygghet”. Hör områdespolisen Christopher om utvecklingen på krogarna som fick polisen att reagera. Foto: SVT

Så fick de bort skyddsvästarna från Eskilstunas krogar

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler kroggäster i Eskilstuna dök upp med skyddsväst. Då gjorde krögare och polisen gemensam sak – och nu är problemet nästan helt borta.

Under hösten och vintern lugnade gängkonflikterna i Eskilstuna ner sig med minskat skjutvapenvåld som följd. Det ledde till att fler grovt kriminella vågade sig ut på krogen.

– Majoriteten bar skyddsvästar, säger områdespolisen Christopher.

Att människor upplevde en hotbild som var så allvarlig att de behövde bära skyddsväst oroade krögare och polis.

Mardrömsscenariot var att det skulle inträffa ett dåd likt det i Västerås på juldagen 2023, då fem skott avlossades inne på Pitchers och en man skadades allvarligt.

”Vågade inte neka”

Polisen tog tillsammans med krögarna initiativ till ett skyddsvästförbud. På ett gemensamt möte bestämdes att den som bär väst stoppas i dörren.

– Vissa kanske ville neka men kände inte att de hade den backningen de behövde. Att krogarna tog ett gemensamt beslut gjorde det lättare för oss att backa ordningsvakter, entrévärdar och krögare, säger Christopher.

Enligt en rundringning till några av de mest populära krogarna, som SVT har gjort, är det nu ytterst ovanligt att någon med skyddsväst vill komma in.

– Sen finns det fall när någon glider igenom men det har blivit mycket bättre. Och vad jag vet är det ingen som tillåter det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.