Omkring 11 procent av de anställda i byggbranschen är kvinnor, enligt Byggföretagens sammanställning för ett par år sedan. Och fler kvinnor är något som branschen är intresserad av, menar Monica Wikberg.
– När man rekryterar vill man ha en stor rekryteringsbas, då blir den bara halv om man tar bort tjejerna, säger hon.
Ska öka jämställdheten
Monica Wikberg har jobbat på bygg- och anläggningsprogrammet i 20 år och jobbar nu, vid sidan av sina ordinarie arbetsuppgifter, med jämställdhet på skolan.
– Alla arbetsplatser mår bra av mångfald, att det finns tjejer och killar, olika åldrar, etnicitet. Jag tror att ingen mår bra av en homogen grupp som jobbar, säger hon.
Till det här läsåret började 76 killar och 10 tjejer. Innan arbetet för större jämställdhet startades var det 70 killar och 2 tjejer som började läsåret 2016/17.
Praktik i tvåan
Under första terminen får eleverna prova på de olika yrkesinriktningarna för att sedan fördjupa sig. I tvåan börjar även praktiken några dagar i veckan.
– Jag blev förvånad över att det var så mycket tjejer och jag fick mer stöd än vad jag hade förväntat mig, säger Klara Gilljam, klass BA21B, som har praktik just nu.
I videoklippet ovanför svarar försteläraren Monica Wikberg hur de har jobbat med jämställdhet på Rekarnegymnasiet och vilka utmaningarna som har funnits.