Ukrainska flyktingar på väg mot väntande bussar efter ankomst till hamnen i Karlskrona. Foto: Johan Nilsson / TT

Så fördelas flyende ukrainare i Sörmland

Publicerad

Enligt Migrationsverkets prognos kan 76 000 ukrainare ta sin tillflykt till Sverige till och med juni i år. Nu har Migrationsverket slagit fast att 1 938 av dem ska fördelas till Sörmland.

Rysslands invasion av Ukraina har lett till en flyktingström och enligt FN:s flyktingorgan UNHCR har 4,7 miljoner människor lämnat landet sedan 24 februari.

Migrationsverket presenterade sin prognos för en månad sedan och nu har man tillsammans med landets länsstyrelser gjort en plan för de omkring 76 000 ukrainare som väntas fly till Sverige innan den 1 juli, då en ny lag som ska reglera fördelningen mellan kommunerna, träder i kraft.

Sörmland och kriget i Ukraina

Migrationsverkets kriterier

I sin fördelning har Migrationsverket utgått från fem kriterier.

  • kommunens befolkningsstorlek
  • arbetsmarknadsförutsättningar
  • antal ensamkommande barn
  • antal asylsökande som vistas i kommunerna
  • avräkning för de skyddsbehövande som redan vistas i kommunerna

– Vi vill undvika det läge som uppstod i samband med flyktingmottagandet åren 2015–2016, då vissa kommuner blev oproportionerligt hårt belastade, säger Magnus Önnestig, avdelningschef på Migrationsverket.

Flest till Eskilstuna

Exakt hur fördelningen av flyktingar ska se ut i Sörmland blir nu en fråga för kommunerna och länsstyrelsen att ha en dialog om. Enligt prognosen ska Eskilstuna, den överlägset största kommunen i länet, ta emot flest ukrainare medan Vingåker tillsammans med Flen blir de kommuner dit minst antal anvisas.

Redan i dag bor 841 ukrainare som beviljats uppehållstillstånd enligt EU:s massflyktsdirektiv i Sörmland.

Förslag för de sörmländska kommunerna:

Eskilstuna 536

Flen 65

Gnesta 110

Katrineholm 201

Nyköping 395

Oxelösund 85

Strängnäs 334

Trosa 172

Vingåker 40

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sörmland och kriget i Ukraina

Mer i ämnet