Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se handläggare Lina Jasm visa lyxprylarna som säljs på Kronofogdens auktion i Eskilstuna. Hon berättar också hur Kronofogden avslöjar märkesbluffar. Foto: Mattias Gunnarsson/SVT

Så hamnar kriminellas lyxprylar på Kronofogdens auktioner

Uppdaterad
Publicerad

Juveler, klockor och exklusiva kläder som tillhört kriminella hamnar allt oftare på Kronofogdens auktioner. Detta tack vare ett förenklat samarbete mellan polisen och Kronofogden.

I augusti förra året trädde en ny lag i kraft som gav polisen möjlighet att genomföra distansutmätningar. I praktiken innebär det att polisen kan kontrollera om en person är skuldsatt och via telefon få godkänt av Kronofogden att utmäta tillgångar – direkt på plats.

– Vi vill sätta tryck mot de kriminella. Det ska vara jobbigt att vara kriminell, säger Johannes Paulson, nationell samordnare hos Kronofogden.

Till ett värde av 58 miljoner

Enligt Kronofogden har utmätningar på distans gett resultat. Från augusti 2022 fram till sista april 2023 har föremål till ett värde av 58 miljoner kronor utmätts. Det kan jämföras med de 7,3 miljoner som utmättes på distans under hela 2021.

– Det är framför allt bilar som har varit värdefulla, säger Johannes Paulsson.

Betalar snabbt sina skulder

När ett föremål blivit utmätt kan det ibland visa sig att den skuldsatta personen faktiskt har pengar på kontot. Vid ett flertal tillfällen har bilar och annat beslagtagits och inom loppet av några dagar har den skuldsatte reglerat sina skulder för att få tillbaka sina värdesaker.

– Plötsligt finns det en betalningsförmåga som inte funnits tidigare, konstaterar Johannes Paulsson.

Säljs på auktion

I källaren under Kronofogdens lokaler i Eskilstuna förvaras de föremål som ska säljas vid kommande auktioner. När SVT är på besök finns det dyra märkeskläder och ett flertal exklusiva väskor. En av väskorna värderas till över 20 000 kronor.

Ändå är inte handläggare Lina Jasm orolig för att varorna ska hitta köpare.

– Det finns alltid de som har pengar. De här sakerna kan vara svåra att få tag i annars och är lite samlarföremål, säger hon.

I videoklippet ovanför berättar Lina Jasm om dyrgriparna som säljs på auktion och konstaterar att allt är inte guld som glimmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.