Starta klippet för att höra hur motorbåtsklubben i Oxelösund arbetar för miljön. Foto: SVT

Båtklubbens miljoninvestering för att minska utsläppen

Uppdaterad
Publicerad

Att minska fritidsbåtarnas miljöpåverkan ligger delvis på båtklubbarna, det menar Oxelösunds motorbåtsklubb. Här har man sedan flera år tillbaka arbetat för att minska utsläppen – detta med hjälp av en båttvätt.

– En ren båt drar mindre soppa, säger klubbens ordförande Leif Berg.

Sommaren närmar sig och intresset för att skaffa fritidsbåt har ökat kraftigt. Båtarna innebär dock inte bara härliga turer på havet utan även utsläpp av växthusgaser. Enligt siffror från Transportstyrelsen släppte de svenska fritidsbåtarna ut 177 000 ton koldioxid och 2 100 ton kolväten under 2019.

Fick statligt bidrag

För tio år sedan köpte Oxelösunds motorbåtsklubb in en båttvätt där samtliga medlemmar ska tvätta sina båtar. Investeringen var stor: Totalt en miljon kronor. Hälften finansierades dock av så kallade LOVA-pengar från länsstyrelsen.

Kusten och klimatet

”Bästa alternativet”

Syftet med tvätten är dels att få bort giftiga ämnen som kan skada havet, men även att få färre att använda bottenfärg och att att välja regelbunden tvätt istället.

– Om man ska välja är det det bästa alternativet, säger Leif Berg.

För miljöns skull skulle tvätten kunna användas mer, men i dagsläget är inte det möjligt.

Hör Leif Berg berätta varför i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kusten och klimatet

Mer i ämnet