Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se experten reda ut frågor om elbåtar, miljön och framtiden i videon Foto: SVT/Terje Pedersen/Tomas Oneborg

Tre frågor om: Elbåtar, miljön och framtiden

Publicerad

Hybrid eller helt eldrivet – precis som på bilfronten så finns det lösningar för fritidsbåtar. Men är elbåtar egentligen mer miljövänliga och kommer de att ersätta de “vanliga” båtarna? Vi lät experten reda ut frågorna.

Eldrivna båtar är än så länge relativt ovanligt i Sverige. 2020 fanns det ett 20-tal nyproducerade eldrivna båtar på svenskt vatten. Men precis som för andra fordon spås eldriva båtar bli allt vanligare.  

Eldrivet betyder dock inte att båten är utsläppsfri. För produktionen av batterier är i många fall mer resurskrävande än att producera bensin- och dieselmotorer. Så vad är egentligen bäst för miljön och vilka nackdelar finns med de eldrivna båtarna?

Hör Björn Sandén, professor i innovation och hållbarhet på Chalmers tekniska högskola, svara på frågorna i klippet ovan. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kusten och klimatet

Mer i ämnet