Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet ovan visar Robert Davidsson (C) hur slottsområdet vid Säfstaholm kan komma att se ut i framtiden. Foto: Vingåkers kommun/SVT

Följ med på en tur genom framtidens Säfstaholm

Publicerad

Idag presenterade Vingåkers kommun en detaljplan för hur slottsområdet vid Säfstaholm kan komma att se ut i framtiden. Nya bostäder, en ställplats för husbilar och slottsparken som ska bli hela Vingåkers vardagsrum – det är några av idéerna som medborgarna inom kort får tycka till om.

För några veckor sedan invigdes Säfstaholms slott efter den stora renoveringen som pågått i flera år. Nu har kommunen tagit fram en detaljplan för hela området runt slottet.

– Det här är det största som hänt i Vingåker på många år när det gäller plan- och utvecklingsfrågor, säger Robert Davidsson (C), samhällsbyggnadsnämndens ordförande.

120 nya bostäder

I detaljplanen har kommunen tittat på sin berömda engelska slottsparken som ska fyllas med kultur, friluftsliv och bli en inbjudande allmän plats för alla vingåkersbor.

Kommunen har även tittat på båda sidorna av slottsparken och i detaljplanen lyfts bland annat att Vingåkersån ska tillgängliggöras och att ungefär 120 nya bostäder kan byggas.

– Vingåker har en positiv befolkningsutveckling och vårt största dilemma är att vi har så dåligt med bostäder och byggbar mark i attraktiva lägen. Så det här betyder väldigt mycket både för centrala Vingåker och hela kommunen, säger han.

Kommunen hoppas på byggstart om ett år

Nästa vecka tas detaljplanen upp i samhällsbyggnadsnämnden. Därefter går detaljplanen ut på samråd och alla medborgare får tycka till om de olika förslagen under november.

– Vi hoppas att själva planen är färdig någon gång under våren och att det i bästa fall blir byggstart under hösten eller vintern nästa år, säger Davidsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer