Få svenskar har tagit ställning till organdonation. Foto: SVT

Så många har anmält sig till donationsregistret

Uppdaterad
Publicerad

Hittills i år är det drygt 1500 sörmlänningar som listat sig hos donationsregistret, det visar en sammanställning från nyhetsbyrån Siren.

I hela landet har det hittills gjorts 57 600 anmälningar, enligt siffror från socialstyrelsen. Från Sörmland är det 1473 anmälningar som kommit in.

Men att registrera sig betyder inte att man per automatik blir en donator, utan det kan handla om att man gör sin vilja känd om man vill eller inte vill donera sina organ.

Inte vanligt att registrera sig

Enligt Marianne Törnblom, handläggare för donationsregistret, är donationsregistret inte det vanligaste sättet att göra sin vilja känd.

– Att anmäla sig till donationsregistret är det sätt medborgarna använder minst när de tar ställning till organ- och vävnadsdonation. Det är mer vanligt att informera sina närstående om sin inställning eller fylla i ett donationskort, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.