Intresset för kommunala sommarjobb för ungdomar är stort i de sörmländska kommunerna. Foto: Pontus Lundahl / TT

Så många sökte feriepraktik i din kommun

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga kommuner i Sörmland erbjuder någon typ av sommarpraktik för ungdomar. Sysslorna kan vara allt från att hålla i ett innebandyläger eller delta i en skrivarkurs till att rensa ogräs och hjälpa till inom omsorg. Många av kommunerna vittnar om att det är svårare att hitta ferieplatser i år, på grund av att många jobbar hemifrån. Så här många ungdomar får kommunalt ”sommarjobb” i din kommun.

Flen

Tillåter sökande som är födda 2004 och alltså fyller 17 år under året. 87 ansökningar kom in, och samtliga kommer att erbjudas jobb. Fler har sökt i år jämfört med förra året, men ansökningstiden har också förlängts.

Nyköping

Tillåter sökande från 9:an samt 1:an och 2:an på gymnasiet. 933 ansökningar kom in, vilket är fler än vanligt. Förklaringen tros vara stora barnkullar i kombination med pandemi. Budget finns för cirka 350–400 platser. Niondeklassare och ungdomar som inte tidigare fått feriepraktik har förtur, liksom personer med särskilda sociala skäl.

Trosa

Tillåter sökande födda från 2003–2005 eller går i särgymnasiet. Ansökningsfönstret är öppet till 31 mars, men 140 ansökningar har kommit in så här långt. 80 platser ska tillsättas. Personer med funktionshinder har företräde.

Eskilstuna

1 861 ungdomar som är 16–18 år har ansökt om plats, vilket är 242 fler än förra året. Det är ännu oklart hur många av dem som kommer att få en tjänst, eftersom arbetet fortfarande pågår att hitta ferieplatser.

Strängnäs

Över 400 ungdomar från tre årskullar har sökt plats, vilket är ungefär lika många som förra året. Kommunen erbjuder 145 platser. Lottning kommer att ske.

Gnesta

Tillåter sökande födda 2004–2005. Ansökan är fortfarande öppen, den stänger först 4 april. Förtur till ungdomar som tidigare år nekats plats, eller har en förälder som har ekonomiskt bistånd från kommunen. SVT har inte fått uppgifter om hur många ansökningar som kommit in så här långt.

Oxelösund

Tillåter sökande som i vår slutar 9:an, 1:an eller 2:an på gymnasiet. 176 ungdomar ansökte om plats, vilket är ungefär lika många som förra året. Det finns 97 lediga platser. Förra året fanns endast 49 platser efter att flera drogs tillbaka på grund av pandemin. I år har andra typer av ferieplatser ordnats.

Vingåker

Tillåter sökande födda år 2004. 85 av 135 av kommunens ungdomar födda det året sökte. Målet är varje år att alla ska få en plats. Har gemensam tillsättning med Katrineholm. Sammanlagt saknas det 65 platser, men samordnaren tror att det ska ordna sig.

Katrineholm

Tillåter sökande födda år 2004. 283 ungdomar har sökt, vilket är mer än hälften av ungdomarna i den årskullen. Målet är varje år att alla som sökt ska få en plats. Har gemensam tillsättning med Vingåker. Sammanlagt saknas det 65 platser, men samordnaren tror att det ska ordna sig.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.