Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det finns flera fördelar med att amma. Både för mamman och barnet. Hör Ingrid Blixt, samordningsbarnmorska på Region Sörmland, berätta vilka de är. Foto: SVT

Ny insats ska få fler mammor i Sörmland att amma

Publicerad

Mammor i Sörmland ammar sina barn minst i hela landet. Det tänker Region Sörmland ändra på genom att prova ett nytt arbetssätt i Strängnäs från och med mars. Om det faller rätt ut ska hela mödravården i Sörmland anpassas till nästa år.

Hälsofördelarna med amning är många, både för barnet och mamman. Det menar Region Sörmland som nu ska ändra sitt arbetssätt för att få fler mammor att amma.

Idag får mammor med amningsproblem uppsöka vård själva. Enligt regionen behövs dels kunskap kring var hjälpen finns, dels stöttning från familjen. När det fattas slutar många kvinnor att amma, vilket är fallet i Sörmland idag.

– Det vi nu förändrar i vårt arbetssätt är att vi kommer att jobba med en struktur där alla föräldrar får samma vård och där man kommer att veta var man kan vända sig med vilka problem, berättar Ingrid Blixt, regiongemensam samordningsbarnmorska.

Så kommer det att gå till

Idag erbjuds information om amning vid föräldrastödgrupper. Något som besöks av endast ett fåtal och som bara förstföderskor får gå till.

För att kunna nå ut till alla blivande föräldrar ska barnmorskor börja prata om amningen med gravida kvinnor i vecka 24 under de ordinarie besöken. Familjen ska även få ta del av filmer om amning, som kommer att finnas på många olika språk, och skriva en amningsplan som kommer att följas upp på BB och sedan under barnets hela första år.

– Det här arbetssättet gör också att vi utbildar all personal så alla har samma grundkunskap, säger Ingrid Blixt.

Från Strängnäs till hela länet

Region Sörmlands förändrade arbete ingår i Sveriges kommuner och regioners, SKR, stora projekt för att skapa tryggare vård efter förlossningen. Något som det finns brister i över hela landet.

Tanken är att börja testa det nya arbetssättet i Strängnäs från och med mars. Under april ska arbetssättet införas på alla barnmorskemottagningar och BVC som tillhör Eskilstuna.

Katrineholm och Nyköping blir de två orter som kommer att fortsätta jobba enligt den gamla metoden. På så sätt ska de två arbetssätten jämföras. Och tanken är att den nya arbetsmetoden ska införas över hela länet under nästa år.

I videon ovanför hör du Ingrid Blixt, samordningsbarnmorska på Region Sörmland, om vilka fördelarna är med att amma, för både mamman och barnet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer