Så resonerar SJ om platsbokning på regionaltågen, något som idag inte är möjligt. Presskommunikatören Simon Hermansson berättar i klippet. Foto: SVT/SJ

Så vill SJ motverka trängseln: Resenärerna ska själva hålla koll

Uppdaterad
Publicerad

SJ har lanserat en särskild webbsida där regionaltågsresenärer själva kan hålla koll på vilka sträckor och avgångar där det brukar vara många som reser. Detta för att minska risken för smittspridning.

På flera av SJ:s regionaltåg är det inte möjligt att boka plats. Nu vill SJ att resenärerna innan de åker ska använda den nya informationstjänsten för att få koll på vilka sträckor som vanligtvis har många resenärer, något som Svenska Dagbladet först rapporterat om.

– Rekommendationen är att inte resa i rusningstrafik, säger SJ:s presskommunikatör Simon Hermansson till SVT.

Risk för trängsel

Sträckorna som SJ flaggar för kan vara hårt belastade vid vissa tidpunkter är Stockholm–Eskilstuna/Örebro, Sala–Eskilstuna-Linköping (Uven), Stockholm–Falun/Mora, Göteborg–Västerås/Stockholm och Stockholm–Uppsala.

Kan sätta in fler vagnar

Utöver att lansera den här sidan, vad gör ni för att minska smittspridningen?

– Vi följer resandeutvecklingen hela tiden och tittar på de avgångar där fler vill åka med oss. Där har vi också möjlighet att sätta in fler vagnar och köra längre tåg, säger Simon Hermansson, presskommunikatör SJ.

Hur resonerar SJ kring platsbokning för pendlare? Få svaret i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.