Forskaren Jonas Stier ger sig på att lyfta en tung skivstång. Foto: SVT

Så skapas en träningstrend

Uppdaterad
Publicerad

Nyår brukar innebära nyårslöften och för många betyder det att man lovar sig själv att börja träna. Men vad är det som styr vilka träningsformer som blir trendiga? Forskaren Jonas Stier berättar i videon ovan.

– Det finns olika förklaringar till varför olika träningsformer blir trendiga. En av de är att medierna uppmärksammar något, börjar diskutera vad som är den nya trenden och på så sätt bidrar medier till att skapa trenden, säger Jonas Stier.

Jonas Stier, som till vardags jobbar som forskare i sociologi på Mälardalens högskola och vid högskolan Dalarna, tränar själv både löpning och styrketräning.

När trenden dör

För att något ska bli en trend måste det även vara ett fåtal som utövar det.

– Det måste vara något nytt och exklusivt. Några få håller på med det tills det blir statusfyllt och intressant för allt fler. Och när alla håller på med det så är det inte längre intressant att prata om det som en trend.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.