Sätt inte orealistiska mål, då riskerar du att misslyckas. Foto: TT

Här är metoden som hjälper dig hålla nyårslöftet – var SMART

Uppdaterad
Publicerad

Det finns några enkla regler att följa för att lyckas hålla sitt nyårslöfte. Psykologen och professorn Per Carlbring vid Stockholms universitet guidar dig igenom SMART-metoden i fem steg.

S – Specifikt. Nyårslöftet ska vara konkret så att du vet vad du ska göra. Det bör inte vara att få bättre kondition, utan snarare att du ska kunna gå uppför trapporna till jobbet utan att bli andfådd.

M – Mätbart. Vad vill du uppnå? I stället för ett mål om att spara pengar till semestern, bestäm dig för att du ska sätta in 500 kronor varje månad på ett speciellt bankkonto.

A – Attraktivt. Sätt ett mål som motiverar dig. Vinsten ska vara större än uppoffringen för att det ska kännas attraktivt.

R – Realistiskt. Sätt inte orealistiska mål, då riskerar du att misslyckas. Om du ska åka Vasaloppet i mars och aldrig har åkt skidor förut är det inte realistiskt.

T – Tidsbestämt. Bestäm dig för när du har nått målet och när du ska göra avstämningar. Det är också bra att inte bara ha ett mål, utan flera delmål.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer