Högintensiv intervallträning och gruppträning i toppen för förutspådda träningstrender 2018. Foto: TT

Högintensiv intervallträning trendigast 2018

Uppdaterad
Publicerad

Högintensiv intervallträning spås bli den hetaste träningstrenden nästa år. Träningsklockor är fortfarande i toppen och gruppträning klättrar högre upp än tidigare år.

Med svar från över fyra tusen yrkesverksamma inom träning runt om i världen har American College of Sports Medicine försökt förutspå nästa års träningstrender. Undersökningen har pågått årligen sedan 2006 och försöker varje år komma underfund med vad vi kommer att lägga vår dyrbara träningstid på.

Etta bland träningstrenderna i förra årets undersökning – bärbar teknologi, såsom träningsklockor – ligger kvar högt på listan men tappar sin förstaplats och glider ned till en tredjeplats.

Gammal hederlig gruppträning klättrar upp på listan till plats två för 2018, från en sjätteplats 2017 och utanför topp tio dessförinnan – även om personlig gruppträning funnits i toppen, vilket är gruppträning med mindre än sex personer.

Så kallad HIIT-träning – högintensiv intervallträning – som klättrar upp från en tredjeplats 2017, är enligt undersökningen den träningsform alla kommer att syssla med framöver.

Alla topplaceringar finns att läsa i faktarutan i slutet av artikeln.

Historiska träningstrender

Bland svenskar utanför samhällets ekonomiska toppskikt blev träning trendigt i början av 1900-talet. Träningen var till en början militärt inspirerad. Under trettiotalet kom trender såsom roterande rem mot midja, fejkad hästridning och svettigt varmt bastuskåp.

På 1970-talet kom sporten bodybuilding och den första gymtrenden. Även Friskis- och svettis grundades under sjuttiotalet och under åttiotalet hade gympingen tagit sig in i tv-rutan.

Träningstrenderna fortsätter att växla snabbt även idag.

– Förut var ju marathonlöpning lite mytomspunnet och det man ville eftersträva och nå upp till. Idag finns det ju ännu tuffare utmaningar där man springer mycket längre och man bestiger berg, säger löpveteranen Anders Szalkai.

Skor är återkommande i diskussionen bland löpare. De första joggingskorna marknadsfördes med behaglig stötdämpning.

– Sedan så kom det en trend med mer minimalistiska skor, att man skulle springa barfota för att få ett mer naturligt steg, det var väldigt många som hakade på det. Men nu är det på väg tillbaka att man bygger på med mycket stötdämpning, men lätta skor, säger Anders Szalkai.

Trender i kost för bästa träningsresultat kommer också och går. Den första hypen av protein och vitaminpiller kom på sjuttiotalet och sedan dess har trender från protein och kolhydraters betydelse till mer specifika livsmedel ständigt växlat.

– För inte så längesen var ju det mest googlade löpartillskottet rödbetsjuice, säger Anders Szalkai.

Mer träning i programmet Vetenskapsstudion på SVT Play från lördag klockan 9 eller måndag 13/11 klockan 21.55 i Kunskapskanalen.

Siffror inom parantes visar föregående års placering – de trender som förutspåddes för 2017.

1. (3) Högintensiv intervallträning (HIIT)

2. (6) Gruppträning

3. (1) Wearable Technology Bärbar teknologi (träningsklockor, hjärtfrekvensmätare, GPS-spårning)

4. (2) Träning med kroppsvikt

5. (5) Styrketräning

6. (4) Utbildade, certifierade och erfarna yrkesverksamma (efterfrågan efter instruktörer och ledare som kan visa upp diplom, certifikat eller utbildning)

7. (8) Yoga

8. (9) Personlig träning

9. (11) Träningsprogram för äldre vuxna

10. (12) Funktionell träning

Källa: American College of Sports Medicine

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.