Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar SVT:s reporter Mattias Gunnarsson om hur det gick till när polisen ingrep mot de misstänkta vapenbrottslingarna i Eskilstuna. Foto: SVT

Så slog polisen till mot misstänkta vapenligan i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

En 19-årig man i Eskilstuna misstänks ha försett den undre världen med skjutvapen. Till sin hjälp ska han bland annat ha haft sin pappa. Det uppdagades när polisen i augusti förra året avbröt en pågående vapenaffär.

Som SVT Nyheter Sörmland kunde berätta under tisdagen åtalades sju personer för grova vapenbrott. När åtalet presenterades tecknades en bild av hur polis och åklagare kom den misstänkta ligan på spåren.

Enligt förundersökningen avlyssnade polisen telefonerna tillhörande ett flertal personer i Eskilstuna. Under ett samtal framgick det att tre personer från Örebro var på väg till Eskilstuna för att köpa två pistoler.

Sju skjutvapen

Polisen kunde slå till mitt under pågående vapenaffär och beslagta sju skjutvapen.

– Det här var ett väldigt framgångsrikt arbete där vi lyckades få bort sju vapen från våra gator. Det har haft stor betydelse för Eskilstuna, säger Elenore Ingårda, chef för polisens enhet för grova brott.

Sex av de nu åtalade greps vid polisens tillslag i Eskilstuna i augusti. Utöver dem åtalas en 15-åring från Stockholmstrakten, som ska ha hanterat vapen från den 19-årige vapenhandlaren.

I klippet berättar SVT:s reporter Mattias Gunnarsson om hur det gick till när polisen ingrep mot den misstänkta vapenligan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.