Foto: SVT

Så var rättegången mot Eskilstunabon – misstänks ha låtit hetskommentarer ligga kvar

Uppdaterad
Publicerad

Kan en administratör för en Facebook-grupp hållas ansvarig för vad andra medlemmar skriver? Det är knäckfrågan i den rättegång där en man i 50-årsåldern från Eskilstuna står åtalad för att inte ha raderat grova kommentarer.

Intresset var stort när rättegången hölls i Eskilstuna tingsrätt under onsdagen. Nästan alla åhörarplatser i sal fyra blev upptagna av journalister och personer från allmänheten.

Åtta grova kommentarer

Inför rättegångsdagen hade Eskilstuna tingsrätt meddelat att de åhörare som ville vara med under förhandlingen skulle boka plats i förväg och hämta ut särskilda biljetter.

Målet handlar om åtta grova kommentarer som skrivits i gruppen ”Stå upp för Sverige” under 2017.

Det var en person från organisationen Juridikfronten som bad gruppens grundare ta bort kommentarerna. Detta skedde genom att anmälaren skickade filer med kommentarerna till mannen i en privat chatt. Men mannens advokat sade i rätten att hans klient inte ens öppnade filerna av rädsla för att de kunde innehålla virus.

Advokaten vill att mannen frias

​Åklagarna menar att mannen agerat med uppsåt eller varit grovt oaktsam när han låtit kommentarerna vara kvar och vill att han döms till villkorlig dom och böter.

Mannens advokat Torbjörn Olsson vill att hans klient frias eftersom han anser att mannen gjort allt i sin makt för att kontrollera att medlemmarna inte skriver något brottsligt.

Både advokaten och den åtalade administratören återkom flera gånger under förhandlingen till att det skrivs fler än 250 000 kommentarer i gruppen varje månad och att tusentals kommentarer också raderats.

– Jag kan inte läsa alla kommentarer. Jag har helt vanligt heltidsjobb, sade den åtalade under förhandlingen.

Dom meddelas den 22 maj.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stå upp för Sverige-fallet

Mer i ämnet