Sadek Shaker är trött på att facket inte gör något för att öka säkerheten för chaufförerna. Foto: SVT

Taxichauffören Sadek: ”Vi är rädda varje dag”

Uppdaterad
Publicerad

För många av Eskilstunas taxichaufförer är hot och våld en del av vardagen, trots flera försök att öka säkerheten.

– Ibland hotar folk med kniv, säger taxichauffören Sadek Shaker.

I helgen hotades en taxichaufför av ett par kunder och skadades med ett stickvapen i stadsdelen Viptorp i Eskilstuna. Det här är inget ovanligt. Enligt fackförbundet Transport har en av fem taxichaufförer blivit utsatta för hot i arbetet och en av tio för våld.

Anmäler inte

Men mörkertalet är högt – många chaufförer är anställda av små åkerier som inte alltid anmäler händelser till facket. Det handlar många gånger om att man inte tror att en anmälan gör någon skillnad.  

– Vi kan hjälpa till, men de måste själva också vara med och inte bara förvänta sig att vi ska göra någonting, säger Jari Sotkasiira som är skyddsombud på Transport.

Trots att många taxibilar i dag har överfallslarm är det svårt att skydda sig mot hot och våld.

Gör ni tillräckligt för att skydda taxichaufförerna i dag?

– Nej, i och med att sådant här sker gör vi inte tillräckligt mycket.

Händer varje dag

Sadek Shaker har arbetat inom taxibranschen i över 25 år i olika delar av landet, och tycker att Eskilstuna sticker ut. I klippet ovan berättar han om taxichaufförernas vardag i Eskilstuna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.