SD – näst störst i Flen

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga kommuner i Sörmland har fler SD väljare i år än vad partiet hade förra valet. Nu har Sverigedemokraterna i Flen blivit det näst största partiet.

– Jag tror att folk vill ha en förändring och är redo för det. Därför röstar fler i det här valet, säger Riken Bergman (SD).

Hon är Sverigedemokraternas första namn i Flen. Sedan förra valet har partiet mer än fördubblat antalet väljare och har idag närmare 19% Det innebär att partiet får nio mandat i kommunfullmäktige istället för tre men frågan är om de lyckas fylla alla nio stolar. Idag står två stolar tomma.

–Vi är lite mer förberedda den här gången. De som stod med på listan har varit med en längre tid. Under förra valet kom en av personerna in lite sent och var kanske inte riktigt förberedd på hur det skulle se ut, säger Riken Bergman.

S öppna för förslag

Samtidigt som SD är det näst största partiet i Flen har Socialdemokraterna tappat närmare 9 procent av väljarna. Precis som i riksdagsvalet gäller det nu att börja samarbeta.

– Vi är öppna för alla förslag och alla partier som vill samarbeta för Flens bästa. Men detta berör inte Sverigedemokraterna. De har inte samma värdegrund om människors lika värde som vi andra partier har, säger socialdemokraten Arne Lundberg.

Även Centerpartiet som har blivit Flens tredje största är villig att diskutera olika samarbeten med alla partier förutom ett.

– Det funkar inte rent värderingsmässigt. Centerpartiet har ett starkt tryck på sig att följa människors lika värde. Sverigedemokraterna står inte för det så det går inte att samarbeta med de, säger Roger Tiefensee (C).

SD villiga samarbeta

Sverigedemokraterna i Flen ser däremot inga hinder för samarbeten med andra partier.

– Vi är villiga att samarbeta med alla. Det här handlar om komunens bästa och då tycker jag att man måste åsidosätta partitillhörigheten, säger Riken Bergman (SD).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.