Flygexperten och journalisten Richard Björnelid från Nyköping.

”Situationen oerhört jobbig”

Uppdaterad
Publicerad

Vem som ska köpa Skavsta om inte kommunen gör det är en svår nåt att knäcka. Hur attraktiv är flygplatsen på marknaden när den är en förlustmaskin för ägarna?

Skavsta har inte gått med vinst på 14 år. Förra året gjorde flygplatsen en förlust med en miljon kronor och året innan var förlusten hela 15 miljoner kronor.

– Arlanda, Landvetter och Skurup är dom enda flygplatser i landet som går med vinst. De övriga mindre flygplatserna, inklusive Skavsta, gör varje år förluster och för dem är situationen oerhört jobbig, säger flygexperten och journalisten Richard Björnelid från Nyköping.

Kravet från Skavstas majoritetsägare, den spanska börsnoterade storkoncernen Abertis, att Nyköpings kommun måste skjuta till pengar och köpa flygplatsen annars hotar nedläggning, är inte överraskande, menar Richar Björnelid.

– Förmodligen har aktieägarna hos den spanska ägaren ledsnat på att betala till en förlustaffär, menar Richard Björnelid.

Samtidigt säger Björnelid att en nedläggning är i det närmaste otänkbar eftersom Nyköpings kommun har lagt stora delar av sin prestige i Skavsta och dess framtid med stora investeringar av skatteepengar.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer