Det är i nuläget bara kommunerna Trosa och Vingåker som är fria från covid-smitta inom äldreomsorgen i Sörmland. Foto: TT

Sju av nio kommuner har smitta i äldreomsorgen

Uppdaterad
Publicerad

Sju av Sörmlands nio kommuner har i nuläget covid-19 i äldreomsorgen. Trosa och Vingåker är de enda två kommunerna som klarat sig hittills när omikronvarianten sprider sig i samhället.

Det enda större utbrottet av covid-19 inom äldreomsorgen i Sörmland pågår just nu på Bolindergården i Eskilstuna. Här har minst 13 personer smittats och utöver det en handfull i personalen.

Ingen person har så här långt behövt ta emot sjukhusvård.

Totalt är det 60 bekräftat smittade brukare i verksamheterna. Men Eskilstuna är långt ifrån ensamma om att ha fått in smitta i äldreomsorgen, visar SVT:s genomgång.

”Ansträngt bemanningsläge”

I Flen hade man i början av veckan sju smittade på äldreboende och i Katrineholm hade man enligt de senaste uppgifterna tre fall av covid-19. Gnesta hade ett bekräftat fall på måndagen och i Strängnäs var det vid samma tidpunkt fem smittade på kommunens äldreboenden.

– Vi känner av den ökade smittspridningen som drabbar samhället i övrigt. Många är i karantän och vi märker av det stora provtagningsbehovet i samband med smittspårningarna. Bemanningsläget är ansträngt, skriver Eva Alama, verksamhetschef för Strängnäs äldreomsorg.

– Vi är tacksamma att de flesta brukarna har tagit vaccin och det har varit ett ökat intresse från personalen att bli fullvaccinerade.

I Nyköping har antalet smittade ökat senaste veckan. Här hade två personer på äldreboende bekräftad covid-19 förra onsdagen. I dag, onsdag 19 januari, har 17 personer bekräftats smittade. Utöver det har 12 personer med hemtjänst covid-19 just nu.

Provsvar dröjer

Verksamhetschefen Mattias Carlsson säger, som många andra med personalansvar i länets kommuner, att personalfrågan är en utmaning i nuläget.

– Vi har många sjuka i personalen och det tar lång tid att få provsvar på PCR-testerna, men det är svårt att komma runt den frågan. Som läget ser ut nu så måste vi smittspåra.

Han får medhåll från sin kollega Kristina Tercero i grannkommunen Oxelösund. Här är det bara en person på äldreboende som är bekräftat covid-positiv.

– Det är framförallt personalfrågan som är klurig, säger hon.

Uppdatering: I en tidigare version av artikeln uppgav Nyköpings kommun att de inte upplevt någon ”stor ökning” från föregående vecka och att smittspridningen ligger på samma nivåer. Siffror som kommunen offentliggjorde på onsdagsmorgonen visar däremot en ökning med 15 bekräftade fall inom demens- och äldreboenden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer