Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör åklagare Nicklas Hjertonsson berätta om åtalet där sju personer misstänks för vapenbrott. Foto: Polisen

Sju män åtalas i Eskilstuna för synnerligen grovt vapenbrott

Uppdaterad
Publicerad

I augusti förra året slog polisen till mot en misstänkt försäljning av vapen i centrala Eskilstuna. I dag åtalas sju personer för synnerligen grovt vapenbrott och grovt vapenbrott.

Den 20 augusti grep polisen fem personer från Eskilstuna och Örebro och beslagtog samtidigt två pistoler, ljuddämpare och ammunition. Senare samma dag greps ytterligare en person när han försökte gömma fyra pistoler, ammunition, ljuddämpare och andra tillbehör i en skog utanför Eskilstuna. Efter detta har polisen tagit flera vapen i beslag.

– Det är mycket glädjande att vi lyckats komma över ett relativt stort antal vapen som vi bedömer var tänkta att användas i den kriminella miljön i Eskilstuna och Örebro som under senare tid drabbats hårt av skjutvapenvåld, säger kammaråklagare Nicklas Hjertonsson i ett pressmeddelande.

Män mellan 15 och 50 år

Flera personer har misstänkts under utredningens gång och på tisdagen åtalas sju män mellan 15 och 50 år. De misstänkta kommer från Eskilstuna, Örebro och Stockholm. En av dem, en man i 20-årsåldern, åtalas för att ha innehaft och sålt minst 14 skjutvapen under förra året.

– Genom en längre spaningsinsats där polisen har vänt på ett stort antal stenar anser jag att vi nu har en bra bild av de åtalade männens olika roller och delaktighet. Bland annat finns det tydliga indikationer på att ett av de beslagtagna vapnen har använts vid ett mordförsök i Örebro i mars 2022, säger Nicklas Hjertonsson.

Det framkommer av polisens förundersökning att det handlar om ett mordförsök som inträffade 1 mars på en parkeringsplats i stadsdelen Brickebacken.

I klippet berättar åklagare Nicklas Hjertonsson om åtalet där sju personer misstänks för vapenbrott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.