Foto: SVT

Patient fick onödigt stort ärr – sjukhuset gör Lex Maria-anmälan

Uppdaterad
Publicerad

En patient på Nyköpings lasarett skulle få hjälp att operera en skada på läppen, men nu kommer hen att behöva plastikkirurgi för att snygga till efter operationen. Sjukhuset har nu upprättat en Lex Maria-anmälan.

Läppoperationen genomfördes sommaren 2018. Såret läkte inte direkt utan gick upp, varpå en ny operation fick genomföras.

– I efterhand konstaterade vi att såret i den första operationen blev större än vad som var nödvändigt. Det blev ett onödigt stort ingrepp, säger chefsläkaren Peter Augustinsson.

Att såret gick upp efter operationen har dock inte nödvändigtvis med det att göra. Enligt Peter Augustinsson är det en komplikation som kan inträffa även med mindre sår.

Fick ärr i ansiktet

Men eftersom det första ingreppet var mer omfattande än nödvändigt blev också ärret onödigt stort. Plastikkirurgi kommer därför bli aktuellt för att göra det mindre synligt.

Att sjukhuset upprättar en Lex Maria-utredning är för att en objektiv utredning av händelsen ska göras så att liknande saker inte kan inträffa igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.