Kullbergska sjukhuset kritiseras efter att ha missat allvarligt tillstånd.

Patient hade sju liter urin i blåsan

Uppdaterad
Publicerad

Kullberska sjukhuset i Katrineholm får kritik av Inspektionen får vård och omsorg efter att ha skickat hem en förvirrad patient, som när han kom tillbaka dagen efter hade sju liter urin i blåsan. Tillståndet kan få allvarliga konsekvenser.

Det framgår av sjukhusets yttrande att mannen kom in till sjukhuset förra sommaren på grund av akut förvirring. Han hade även haft kräkningar och diarré. Flera undersökningar gjordes, bland annat för att utesluta blödning.

Urinblåsan tömdes på sju liter

Nästa dag åkte han hem, men kom tillbaka till sjukhuset dagen därpå. Då hade han problem med magen och andningen, och han hade inte kunnat kissa sedan morgonen. Urinblåsan tömdes då på sju liter urin.

Sjukhuset skriver i sitt yttrande att mannen tagit ”en hel del” alkohol och tabletter och att diagnosen därför blev oklar.

Kan bli obotliga skador

Enligt IVO är det viktigt att tidigt upptäcka och behandla urinstämma, som tillståndet kallas. På bara några timmar kan det annars bli obotliga övertänjningsskador och även de övre urinvägarna kan ta skada på sikt.

IVO kritiserar att man vid det första vårdtillfället inte någon gång kontrollerade att patienten hade kissat eller om det fanns urin kvar i blåsan. Vidare menar IVO att detta alltid bör kontrolleras hos patienter med sänkt medvetande, förgiftning eller förvirringstillstånd.

Utöver kritiken kommer IVO dock inte att vidta några åtgärder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.