Landstingsdirektören Jan Grönlund tror inte att förseningarna av sjukhusbyggnationerna kommer kosta extra för landstinget. Foto: SVT

Sjukhusbyggen skjuts upp

Publicerad

Samtidigt som landstingets budget presenterades tidigare i dag meddelades att nybyggnationer av sjukhusen försenas – ännu en gång.

Totalt har 4 miljarder kronor avsatts för att rusta upp sjukhusen i länet men i december förra året gjordes en paus i ombyggnationerna då man såg att kostnaderna blev för höga. I dag kom beskedet att byggnationerna försenas ytterligare.

– Det är ju så att det här är stora projekt och det är också viktigt att understryka att det pågår aktiviteter hela tiden. Det är ju inte så att vi trycker på pausknappen och så händer det ingenting utan det pågår ett arbete. Till exempel invigdes en ny akut i Eskilstuna för ett år sedan, säger landstingsdirektör Jan Grönlund.

Grönlund tror inte att förseningen av byggnationerna kommer innebära högre kostander för landstinget.

– Vi har bra avtal med våra leverantörer, så vi kommer inte dra på oss onödiga extrakostnader. Någon liten kostnad kan det säkert bli men det kan också vara värt det.

Åsa Kullgren (S) tycker att det är viktigt att arbetet görs noggrant för att inte drabba resten av landstingets verksamheter eller slå tillbaka på framtida budgetar.

– Man får inte bygga utifrån hur det är i dag utan man måste bygga utifrån hur det kommer vara i framtiden för annars skickar vi en väldigt stor nota till våra barn helt i onödan. Därför måste det här arbetet göras väldigt noga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.