Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hälso- och sjukvårdsdirektören Magnus Johansson berätta om vilka lösningar de ser för bemanningen och hur han ser på att chefer har avsagt sig sitt arbetsmiljöansvar. Foto: Erika Landt/SVT

Sjukvårdsdirektören om krisen på Kullbergska sjukhuset i Katrineholm: ”Allvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

Regionens anställningsstopp leder till ett ansträngt läge bland annat på akuten i Katrineholm – det larmar nu anställda om.

Men att minska antalet anställda är ett nödvändigt drag för att få ner regionens kostnader, menar hälso- och sjukvårdsdirektören Magnus Johansson.

Förra året i oktober införde Region Sörmland ett anställningsstopp, med dispens för viss vårdpersonal, för att drar ner på kostnaderna.

Men anställda på akutmottagningen och medicinska intermediärvårdsavdelningen, Mima, på Kullbergska sjukhuset i Katrineholm larmar nu om att anställningsstoppet leder till att det blir underbemannat. Vilket de menar kan bli ett hot mot patientsäkerheten.

Ekonomisk kris i Region Sörmland

Uppdraget: Reducera kostnaderna

Att sparåtgärderna skulle påverka de anställda och vården var väntat, enligt Magnus Johansson, hälso- och sjukvårdsdirektör på regionen. Men han tillägger att de har ett uppdrag att reducera kostnaderna och då är en minskning av antalet anställda en viktigt del.

– Här måste vi hitta nya sätt och arbeta med hur vi tittar på bemanning och bemanningsmål, både kort- och långsiktigt, säger Magnus Johansson.

Chefer avsäger sig arbetsmiljöansvaret

Men det är inte bara de anställda på sjukhuset som reagerat på situationen. Två enhetschefer har nu avsagt sig sitt arbetsmiljöansvar.

– Där pågår det en dialog med de cheferna om vad vi kan göra för att stötta så de kan ta tillbaka sitt ansvar, säger Magnus Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris i Region Sörmland

Mer i ämnet