Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar Kristina Leivik vad det är störst behov av inför den kommande hjälpresan. Foto: SVT

Kristina Leivik från Tystberga planerar sin 14:e resa till fronten i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Kristina Leivik driver tillsammans med sin bror det privata initiativet ”Skicka vidare till Ukraina”. Efter ett år av insamlingar och resor så tvekar de inte att ta sikte på ännu en hjälpkonvoj till krigets front.

Egenföretagaren Kristina Leivik från Tystberga driver arbetet ideellt tillsammans med sin bror Johan Landewall, som är bosatt i Gävleborg.

I februari gjorde de, tillsammans med resten av teamet, sin 13:e resa ner till Ukraina och tidigare har de levererat bland mycket annat kaminer, mediciner och fyra brandbilar.

Beredda att ta risker

De har skapat goda kontakter i Ukraina som hjälper dem att bedöma säkerhetsläget, under den senaste resan sov de vissa nätter med skottsäker väst. De är beredda att ta risker för att hjälpa.

– Vi kan inte lägga ner, det vore ett svek mot Ukraina. Vi måste fortsätta kämpa för det gör dom, säger Kristina Leivik.

Nästa resa planeras

Nu pågår planeringen för ännu en resa med saker att skicka vidare. Datum är ännu inte satt utan beror på hur det går i den senaste i raden av insamlingar.

I videoklippet ovan: Kristina Leivik berättar vilka saker som det finns behov av vid nästa hjälpkonvoj.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.