Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mer om hur skjutningarna påverkar blodtillgången i landet och vad som riskerar att hända om läget förvärras ytterligare. Foto: SVT

Blodcentralen i Eskilstuna: Skjutningar påverkar tillgång på blod i hela landet

Uppdaterad
Publicerad

Vid olyckor eller operationer behövs stora mängder blod, men även våldsbrott som skjutningar kan snabbt leda till blodbrist. Nu råder brist på en blodgrupp i Sörmland.

De senaste två veckorna har tre allvarliga skjutningar inträffat i Eskilstuna, något som påverkar tillgången på blod.

När det sker skjutningar kan sjukvården drabbas av blodbrist eftersom det går åt stora mängder blod vid stora operationer. Även olyckor, planerade operationer och brist på blodgivare påverkar tillgången.

Just nu råder det brist på framför allt en specifik blodgrupp i Sörmland.

Nationellt problem

Men det här är inte bara ett lokalt problem, enligt Thomas Hylvander, biomedicinsk analytiker på Blodcentralen på Mälarsjukhuset i Eskilstuna.

– Blodcentraler runt om i landet hjälper varandra och därför är det här ett nationellt problem. Det skjuts ju överallt. Vi behöver fler blodgivare för att klara försörjningen i Sverige.

Terrorhot

Thomas Hylvander säger att det även finns en annan oro inom sjukvården kopplat till omvärldsläget.

– Vi vet inte vad som händer nu med de ökade terrorhot som finns i landet. En ensam blodcentral klarar inte allting om något skulle hända.

I klippet får du reda på vilken blodgrupp som det råder brist på i Sörmland just nu och varför det behövs fler blodgivare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.