– Jag upplever att det finns mycket lösningar ute på våra förskolor för att få det här att fungera, säger tf skolchef Ulrika Adamsson. Foto: SVT

Skolchefen: Därför lyckas inte alla förskolor minska barngrupperna

Uppdaterad
Publicerad

På barn- och utbildningsförvaltningen i Eskilstuna är man väl medveten om att det inte är alla förskolor som lyckas dela in barnen i mindre grupper, trots att det är kravet för att förskolorna ska få statsbidrag.

Ulrika Adamsson säger att Eskilstuna kommun utgår från Skolverkets definitioner av vad en barngrupp är för att få statsbidrag.

”Alla gör så gott man kan”

Ändå delar hon bilden av att det inte är alla förskolor som klarar av att dela in barnen i mindre grupper större delen av dagen trots att förskolorna fått statsbidrag för det. Men det handlar om enstaka förskolor som har problem vid specifika tillfällen, säger hon.

SVT granskar barngrupper i förskolan

– Jag tänker att alla gör så gott man kan och det är ju inte heller alla förskolor som har fått statsbidrag och då har ju de mindre möjligheter. Men jag upplever att det finns mycket lösningar ute på våra förskolor för att få det här att fungera.

Vad tänker du om att det finns personal som upplever att ni trollar med siffror?

– När vi mäter vår statistik så har vi ett specifikt mätdatum den 15 oktober, då vi tar från systemen hur många barn som är inskrivna och hur mycket personal man har. Men sedan ändras förutsättningarna och då kan man tycka att vi trollar med siffror för att verkligheten ser annorlunda ut.

Se video: I klippet ovan berättar Ulrika Adamsson varför alla förskolor inte lyckas minska barngrupperna.

Enligt Ulrika Adamsson är det upp till varje förskolechef att rapportera tillbaka till förvaltningen hur barngrupperna faktiskt ser ut.

Kan bli återbetalningsskyldiga

Den förskola som inte lyckats minska barngrupperna under större delen av dagen måste betala tillbaka statsbidraget. Men om någon förskola kommer att bli återbetalningsskyldig är för tidigt att säga, enligt Adamsson.

– Men någon enstaka kanske inte kommer lyckas och då får vi se vad vi kan göra för att de ska lyckas nästa gång, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar barngrupper i förskolan

Mer i ämnet