Maria Sundkvist på Skolinspektionen säger att skollagen är tydlig om att rektorer inte får vara inhyrda. Foto: SVT

Skolinspektionen: ”En rektor ska alltid vara anställd”

Publicerad

Att hyra in rektorer till grundskolan, på det sätt som Strängnäs kommun har gjort, är inte tillåtet enligt skollagen. Det konstaterar Skolinspektionen.

Sedan januari 2017 har Strängnäs kommun betalat över 3,5 miljoner kronor för två hyrrektorer och en inhyrd verksamhetschef, enligt fakturor som SVT Sörmland har tagit del av.

I strid med lagen

En av rektorerna jobbade på numera nedlagda Tosteröskolan, och har fått konsultarvode på 690 kronor i timmen fram till och med oktober i fjol. Men redan i april samma år konstaterade Skolinspektionen i ett beslut att så kallade hyrrektorer står i strid med bestämmelserna i skollagen.

Beslutet fattades efter att Skolinspektionen, i samband med en tillsyn redan hösten 2017, av en slump upptäckte att Härryda kommun tecknat avtal med ett bemanningsföretag för att hyra in rektorer till två av sina grundskolor.

”Skolan är komplex”

– Skolan är en komplex organisation där det krävs varaktighet, stabilitet och långsiktighet. Därför har man i skollagen slagit fast att en rektor alltid ska vara anställd av den huvudman som driver skolan, säger Maria Sundkvist på Skolinspektionen.

Efter att beslutet fattats uppmanade Skolinspektionen andra kommuner som vet med sig att de har liknande avtal som Härryda, att se över avtalen för att inte bryta mot skollagen.

Kan komma att hyra in igen

Efter SVT Sörmlands granskning säger Strängnäs kommuns grundskolechef Tommy Olsson att kommunen inte kommer att hyra in några fler rektorer.

Samtidigt säger han att det kan bli aktuellt att även framöver hyra in en så kallad biträdande rektor som inte har övergripande verksamhetsansvar, om det skulle uppstå ett akut behov.

– Som jag tolkar lagen är det okej, säger Tommy Olsson.

Men Maria Sundkvist är inte helt säker på att den tolkningen är helt korrekt.

– Man kan givetvis ha personer runt sig som hjälper en på olika sätt, men i vårt beslut är vi väldigt tydliga med att det bara är en person som är rektor, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.