– Vi har blivit offer för det här med vinster i välfärden och de drar paralleller till uthyrning av läkare och sjuksköterskor, säger Alf Anselmby, vd för Rektor att hyra AB. Foto: TT/Privat

Uthyrnings-vd:n: ”Vi har blivit offer för vinster i välfärden”

Uppdaterad
Publicerad

Skolinspektionens beslut om så kallade hyrrektorer har gjort att bemanningsföretagen inte längre hyr ut rektorer utan bara förmedlar dem. Det säger företrädare för några bolag i branschen som SVT varit i kontakt med.

Som SVT Sörmland berättat gör bristen på rektorer att Strängnäs kommun tvingats hyra in rektorer. Hyrrektorerna har inte varit anställda av kommunen, något som Skolinspektionen i april 2018 konstaterade bryter mot skollagen.

Björn Kärrberg, vd för Kunskapsbolaget, säger att Skolinspektionens ställningstagande absolut haft effekt.

– När jag har kontakt med förvaltningschefer så tas det här upp och jag märker att de vill anställa i första hand, säger han.

Minskad omsättning

Flera företag i branschen uppger att de numera inte längre hyr ut rektorer utan bara förmedlar dem till kommunerna, mot en avgift. Rektorerna anställs sedan av kommunerna. Men samtidigt används fortfarande begrepp som ”rektor att hyra” på bolagens hemsidor.

– Det är mer som en image eller ett varumärke som man känner igen, men jag håller med om att det inte är ett riktigt korrekt ord, säger Björn Kärrberg.

Bolaget Rektorsbemanning i Sverige AB hyr framför allt ut rektorer som gått i pension men gärna tar tillfälliga uppdrag. Företaget har historiskt haft flera sörmländska kommuner som kunder, men förra året minskade omsättningen med flera miljoner. 2017 landade vinsten på närmare 2,5 miljoner kronor men fjolåret slutade istället med förlust, enligt årsredovisningen.

Företagets vd Kenneth Köhlin uppger att bolaget över tid haft 130 kunder över hela landet, men nu har de bara en handfull. Han tror dock att det inte enbart beror på Skolinspektionens beslut utan även på det allmänna konjunktursläget.

– Det har varierat väldigt mycket även tidigare. Det går upp och ner, säger han.

”Politisk markering”

Skolinspektionen stödjer sig bland annat på en skrivning i skollagen om att en rektor måste vara anställd, och därför inte får vara inhyrd. Men Alf Anselmby, vd för Rektor att hyra AB, tror att myndigheten har gjort en politisk markering.

– Vi har blivit offer för det här med vinster i välfärden och de drar paralleller till uthyrning av läkare och sjuksköterskor, säger han.

Anselmby säger att han tidigare jobbat på Skolverket och då diskuterade det hela med den dåvarande juristen, som ska ha bedömt frågan som svårtolkad.

– Min uppfattning är att det finns utrymme för tolkning. Jag har skrivit till utbildningsminister Anna Ekström och bett om ett klargörande, säger Alf Anselmby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.