Den numera nedlagda grundskolan på Tosterö är en av de skolor där Strängnäs kommun hyrt in rektorer från ett bemanningsbolag. Grundskolechef Tommy Olsson säger att det är bristen på rektorer som är orsaken. Foto: SVT

Strängnäs kommun hyrde rektorer för miljoner – trotsade skollagen

Uppdaterad
Publicerad

Strängnäs kommun har hyrt in rektorer till sina grundskolor från ett bemanningsföretag, något som kostat skattebetalarna minst 3,5 miljoner kronor.

Strängnäs kommun har ett ramavtal med Kunskapsbolaget, ett av flera företag som hyr ut rektorer och andra chefer till olika organisationer. Fördelen är att kommunen kan hyra in en rektor som kan börja jobba med kort varsel, men det blir dyrare än en vanlig anställning.

SVT har gått igenom alla fakturor som Kunskapsbolaget skickat till kommunen sedan januari 2017. Sedan dess har skattebetalarna i Strängnäs betalat över 3,5 miljoner kronor till företaget. För de pengarna har kommunen hyrt två rektorer, och en pedagogkonsult som verksamhetschef.

Enligt Tommy Olsson, grundskolechef i Strängnäs, är det brist på skolledare i Sverige och det är förklaringen till att kommuner vänder sig till bemanningsbolag för att hyra in rektorer.

690 kronor i timmen

– Det är så klart bättre att lägga pengarna på mer lärarpersonal men det kan ju vara ett ansträngt läge på en skola. Då har man gjort bedömningen att man behöver ta in någon fort och då kostar det, säger grundskolechef Tommy Olsson.

Enligt avtalet får den inhyrda rektorn ett arvode på 690 kronor i timmen. Men förutom att det blir dyrt att hyra in rektorer, så är det inte heller tillåtet enligt skollagen. Detta enligt ett beslut som Skolinspektionen fattade i april 2018.

Bakgrunden till beslutet var en tillsyn i Härryda kommun, då Skolinspektionen av en slump upptäckte att kommunen tecknat avtal med ett bemanningsföretag om att hyra in rektorer till två grundskolor.

Har förlängt avtalet

Tommy Olsson är ny grundskolechef i Strängnäs sedan augusti, och avtalet med Kunskapsbolaget tecknades av hans företrädare. Samtidigt har kommunen så sent som i januari i år förlängt avtalet som nu löper till och med april 2020.

Som Tommy Olsson tolkar Skolinspektionens beslut är det fortfarande tillåtet för kommunen att, vid behov, hyra in en biträdande rektor, som inte har det övergripande ansvaret för verksamheten. Men han håller med om att det kan vara problematiskt att hyra in rektorer i korta perioder.

– Ibland pratar man om ”lame duck”. Om du går in och alla vet att du inte ska vara kvar så är ju frågan hur mycket beslutsfattande du kan genomföra. Det är ett problem med hyrrektorer, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.