Skolpersonal utsattes för våld – nu kräver Arbetsmiljöverket åtgärder

Publicerad

Efter flera allvarliga händelser på en särskola i Sörmland där personal utsatts för våld av en elev kräver nu Arbetsmiljöverket åtgärder. Enligt Arbetsmiljöverket brister skolan på en rad punkter i hanteringen av händelserna.

Av inspektionsprotokollet framgår att det inträffat flera allvarliga händelser på skolan, och att personal utsatts för våld av en elev vid minst två tillfällen. Arbetsmiljöverket anser att skolan har brustit på flera sätt i hanteringen av detta och påtalar en rad brister och risker.

Kräver åtgärder

Arbetsmiljöverket kräver nu åtgärder från skolan, bland annat en ordentlig utredning av de bakomliggande orsakerna till de rapporterade händelserna, riskbedömningar och en handlingsplan. Skolan ska också se till att det finns möjlighet att larma och snabbt få hjälp samt se till att personalen har kunskaper om hur man skyddar sig mot våld utan att skada angriparen.

Skolans rektor kan i nuläget inte kommentera då han inte hunnit sätta sig in i ärendet. Skolan har nu till slutet av oktober på sig att svara Arbetsmiljöverket på hur man kommer uppfylla kraven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.