Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Abdullahi blev vittne till en av skjutningarna som skedde bara några meter ifrån Fröslundaskolan. ”De glodde lite på mig och sen började de ta fram vapnen”, säger han. Foto: Fredrik Larsson/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Skottet avlossades precis intill skolgården: ”Såg när de tog fram vapnet”

Uppdaterad
Publicerad

Fröslundaskolan i Eskilstuna hamnade mitt i centrum för det blodiga gängvåldet. Ett år senare beskrivs skjutningar som en del av vardagen för kommunens lärare och elever.

– Det är förfärligt. De här barnen växer upp i områden som liknar en krigszon, säger Anna Gill, biträdande rektor på Fröslundaskolan.

Små fötter väller in på Fröslundaskolans fotbollsplan. Det är lunchrast för skolans lågstadieelever och bara timmar kvar på skoldagen.

För drygt ett år sedan kryllade samma fotbollsplan av polisbilar. I skogsbrynet, bara meter ifrån barnens skolgård, skadades en man i 20-årsåldern efter att ha skjutits med flera skott.

”Tog fram vapnet och sköt”

Området kring skolan spärrades av. Eleverna som befann sig på skolgården flydde in i matsalen där de hölls barrikaderade i flera timmar.

– Jag såg att de tog fram vapnet och sköt. Två klarade sig och sprang iväg men en av dem klarade sig inte, säger Abdullahi som går i tredje klass.

– Jag såg inte någon annan som var ute. Jag var längst bak. Sen sprang jag mitt snabbaste.

”Kan ske när som helst”

Hans Ringström, skolchef i Eskilstuna kommun, beskriver skjutningen som en vändpunkt. Gänguppgörelserna som fram till dess huvudsakligen utspelat sig under kvällstid skedde nu mitt på dagen – intill lekande skolbarn.

– Det blev tydligt att det kan ske när som helst, var som helst, säger han.

"Förr övade vi på att utrymma skolorna. Nu övar vi på att stänga in oss", säger skolchefen Hans Ringström. Foto: SVT

37 skjutningar nära skolor

De senaste tre åren har det skett 37 skjutningar i närheten av Eskilstunas grundskolor, visar statistik som SVT och Infostat tagit fram. Hela 49 procent av kommunens elever går nu på skolor i områden som drabbats av skjutningar.

Den senaste händelsen var i maj i år intill Slottskolan, bara tre kilometer från Fröslundaskolan. Även då fick eleverna fly in i skolan för att söka skydd.

– Vår skolpersonal har blivit så vana, de vet precis vad de ska göra vid en skjutning. Det är så klart helt galet att det ska vara så, säger skolchefen Hans Ringström.

Mellan oktober 2019 och oktober 2022 skedde 37 skjutningar inom 500 meters radie från kommunens skolor, visar siffror som SVT tagit fram tillsammans med statistikföretaget Infostat.

Värst drabbad är Årbyskolan, där det skett nio skjutningar inom 500 meters radie under perioden.

Fröslundaskolan, Internationella Engelska skolan och Skiftingehus har alla haft sex skjutningar inom 500 meter från skolområdet.

Avstånden som uppges har en säkerhetsmarginal på plus eller minus 100 meter.

Andel grundskoleelever som går i skolor som haft skjutningar inom 500 meters radie, topp fem:

Södertälje: 54

Eskilstuna: 49

Stockholm: 47

Malmö: 45

Västerås: 37

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutningar nära skolor

Mer i ämnet