Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi hoppas att de ska ta det här på allvar.” I videon berättar skyddsombudet Elin Bäckman om varför hon gör en 6:6a-anmälan. Foto: SVT

Skyddsombudet Elin anmäler akuten i Katrineholm: ”Osäkert för patienterna”

Uppdaterad
Publicerad

Akuten på Kullbergska sjukhuset i Katrineholm är underbemannad. Samtidigt råder anställningsstopp.

Nu har skyddsombudet Elin Bäckman anmält akuten för att förbättra arbetsmiljön.

– Jag är orolig, säger undersköterskan.

SVT Nyheter Sörmland har tidigare berättat om att personalen på akuten och medicinska intermediärvårdsavdelningen, Mima, kämpar med underbemanning och övertid.

Från och med den här veckan, vecka tre, är dessutom 25 pass i veckan obemannade. Vidare har enhetscheferna på akuten meddelat personalen att de frånsäger sig sitt arbetsmiljöansvar.

Ekonomisk kris i Region Sörmland

Begär åtgärder

Nu meddelar skyddsombudet och undersköterskan Elin Bäckman att hon begärt att arbetsgivaren ska vidta åtgärder för att skapa en tillfredsställande arbetsmiljö – genom att göra en så kallad 6:6a-anmälan.

– Vi hoppas att de ska ta det här på allvar. Om Kommunal inte är nöjda med svaret vi får så skickar vi vidare det till Arbetsmiljöverket, som vi hoppas går in och hjälper oss i den här situationen, säger Elin Bäckman.

Arbetsmiljöverket kan vidta åtgärder

Om inte arbetsmiljön förbättras kan Arbetsmiljöverket efter utförd inspektion besluta om tvingande åtgärder eller förbud – det vill säga att arbetsplatsen kan komma att stängas.

– Men jag tror inte att Arbetsmiljöverket kommer stänga akuten, säger Elin Bäckman.

Ändrar öppettider

Under fredagseftermiddagen meddelade Region Sörmland att primärvårdsjouren i Katrineholm, från och med 2 februari, ska ha öppet mellan klockan 8 och 17 i stället för till klockan 20 som tidigare.

Regionens förhoppning är att ändringen bland annat ska frigöra resurser för att förbättra bemanningen på akuten på Kullbergska sjukhuset.

I videon: Hör Elin Bäckman berätta varför hon gjorde en 6:6a-anmälan och hur personalen på akuten mår.

Begäran om arbetsmiljöåtgärder – 6:6a-anmälan I kORTHET:

Ett skyddsombud kan vända sig till arbetsgivaren och begära att åtgärder för att uppnå en tillfredsställande arbetsmiljö. Skyddsombudet kan också begära att en undersökning ska göras för kontroll av förhållandena inom arbetsplatsen. När begäran inkommit till arbetsgivaren ska denne utan dröjsmål lämna besked i frågan. Gör inte arbetsgivaren det eller om begäran inte beaktas inom skälig tid ska Arbetsmiljöverket eller framställan av skyddsombudet pröva om föreläggande eller förbud.

Källa: Arbetsmiljöverket & Arbetsmiljölagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris i Region Sörmland

Mer i ämnet