I klippet ovan berättar skyddsombudet Tomas Alm om hur vardagen kan se ut för de anställda som jobbar med patienterna på Karsudden. Foto: SVT

Skyddsombudet efter incidenten på Karsudden: Hot och våld varje vecka

Uppdaterad
Publicerad

Enligt skyddsombudet Tomas Alm är hot och våld en del av vardagen för många skötare som arbetar på regionsjukhuset Karsudden i Katrineholm.

– Det är händer nog varje vecka, säger han.

Det var under onsdagen som en medarbetare på Karsudden blev attackerad och slagen av två patienter som sedan låste in sig i en sluss. Tomas Alm som har arbetat på Karsudden i 38 år har varit med om många olika incidenter genom åren och det är inte alltid att allt som händer på arbetsplatsen rapporteras.

– Det här är incidenter som kan uppstå på bara en kort sekund. Det är inte alltid lätt att förutse sådana här saker. Men vi kanske måste bli bättre på att tidigare fånga upp hotfulla signaler från patienter och ta dem på mera allvar, säger han.

Tufft arbetsklimat

Han menar att det är tufft att arbeta inom rättspyktratin.

– Det är nog de tyngsta psykiatrifallen som finns i Sverige. Det gäller att vi har en välutbildad personal vilket jag tycker att vi har.

I klippet berättar Alm mer om hur tuff vardagen kan vara för de anställda på Karsudden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.