Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Pia Andersson som jobbat inom socialtjänsten i 34 år berätta om hur hon ser på samhällsutvecklingen. Bilden på den anonyma ungdomen är en arkivbild. Foto: SVT/TT

Efter våldsvågen i Eskilstuna: Nu ökar skyddsplaceringarna av barn lavinartat

Uppdaterad
Publicerad

Under de fyra första månaderna 2022 skyddsplacerades fyra barn och ungdomar från Eskilstuna på grund av kriminalitet. Under samma period i år har antalet stigit till 24 barn. Den kraftiga ökningen kopplas till det eskalerande skjutvapenvåldet i staden.

En skyddsplacering görs när personer inte kan bo kvar i kommunen på grund av hot. De 24 barn och ungdomar som placerats är direkt inblandade i kriminalitet eller anhöriga till någon som är det. 

Ökning redan 2021

SVT berättade redan 2021 att skyddsplaceringar av kriminella ökar kraftigt i Eskilstuna. Pia Andersson som är områdeschef på socialförvaltningen förklarar att vuxna kriminella som skyddsplaceras nu ligger på en jämn nivå jämfört med förra året, men att det i gruppen barn och unga ökat.

Just nu stjäl de ärenden som rör kriminalitet de flesta av socialtjänstens resurser, vilket gör att annat arbete får läggas åt sidan.

– Väldigt mycket kraft och energi går där, när vi egentligen skulle göra allra mest nytta om vi i lugn och ro fick göra det viktiga förebyggande arbetet som vi faktiskt behöver göra, säger Pia Andersson, områdeschef för socialförvaltningen i Eskilstuna.

Behövs många miljoner till

Hon berättar att socialsekreterare tvingas prioritera de fall som är kopplade till kriminalitet medan andra barn och ungdomar får vänta på insatser. 

Socialnämnden räknar med att de behöver 10-15 miljoner kronor extra, utanför budget, för att klara arbetet med skyddsplaceringar. Förutom kriminalitet kan personer också skyddsplaceras på grund av våld i nära relation samt hedersrelaterat våld och förtryck.

”Mitt hjärta blöder” – Pia Andersson har jobbat inom socialtjänsten i 34 år. I klippet reagerar hon på den negativa samhällsutvecklingen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.