Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Åker skidor varje kväll”. Hör smittskyddsläkare Signar Mäkitalo berätta om sina egna sportlovsplaner. Foto: SVT

Smittskyddsläkaren uppmanar till sportlov på hemmaplan

Uppdaterad
Publicerad

Under sportlovet 2020 fick Sverige in coronaviruset från en rad olika länder innan man förstod att en pandemi höll på att sprida sig över hela världen. Under nästa vecka har hela Sörmland, förutom Gnesta, sportlov och smittskyddsläkaren sätter stort hopp till sörmlänningars betydligt större kunskap om smittan.

– Med tanke på att så många var lediga under jul och nyår så finns det ändå hopp om sportlovet. Däremot är jul och nyår mer av en familjefest. Sportlov är för många en tid att träffa andra så det finns större risker med sportlov, säger Signar Mäkitalo.

Han menar dock att smittspridningen inte borde öka under sportlovet om alla beter sig som de gjorde under jul- och nyårsledigheten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare, berätta vad man ska tänka på under det kommande sportlovet. Foto: SVT

Tror att ingen reser utomlands

Enligt Signar Mäkitalo var det svenskar som under förra året reste till Italien, Österrike, Schweiz, Storbritannien och USA under sportlovet som tog med sig coronaviruset hem. Något som han verkligen inte räknar med i år.

– Peppar, peppar. Ta i trä. Det skulle nästan förvåna mig om någon gjorde det, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer