Movingo heter den nya pendlarbiljetten i Mälardalen. Foto: Fredrik Sandberg, TT /SVT

Snart kommer tågkortet som ska förenkla pendlingen

Uppdaterad
Publicerad

Snart införs en ny typ av biljett som ska förenkla pendlandet i Mälardalen. Syftet är att minska krånglet och samla alt resande under ett och samma kort.

Tim-biljetterna och SJ:s 30-dagarskort slopas från och med den 1 första oktober. I stället införs den så kallade Movingo-biljetten. Den ska förenkla resandet, så att endast en biljett krävs för resande på regionaltåg, bussar och SL-trafiken.

– Det ska vara enkelt att resa och pendla. I dag är det ganska krångligt, det vet jag av egen erfarenhet. Man ska flera biljetter och se till att hålla alla kort laddade, säger Monica Johansson (S), ordförande i Sörmlands kollektrafikmyndighet

”För vissa blir det dyrare”

Normalpriset kommer att ligga mellan 1.000 och 3.000 kronor för en 30-dagars Movingobiljett. 3.000 kronor blir priset för den som pendlar mellan Eskilstuna och Stockholm.

Monica Johansson (S), ordförande i Sörmlands kollektrafikmyndighet, hoppas på minskat krångel när det nya kortet införs.

Då ingår även allt resande inom lokaltrafiken i båda kommunerna.

– För vissa blir det dyrare, för andra billigare. Men på det hela taget blir det en kvalitetshöjning eftersom det bara blir en biljett man behöver, säger Monica Johansson.

Sex län står bakom

Bland pendlarna som mötte företrädare för Sörmlands kollektivtrafikmyndighet var det flera pendlare som uttryckte missnöje med framför allt tidtabellerna.

– Vi jobbar hela tiden med tidtabellerna. Vi passar även på att berätta om att vi 2019 kommer att införa våra nya tåg, så det kommer att höja kvaliteten på resorna.

Bakom lanseringen av det nya Movingo-kortet är de sex Mälardalslän en; Stockholm, Sörmland, Uppsala, Örebro, Östergötland och Västmanland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.