Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Socialchefen Elisabeth Kantor säger att den ökande grupp av unga kriminella i Eskilstuna gör att man måste hitta nya arbetssätt för att tackla problemen. Foto: SVT

Socialarbetare kan flytta in hos polisen i Eskilstuna

Publicerad

Från och med nästa år vill Eskilstuna kommun att socialsekreterare ska kunna flytta in på polisstationen för att snabbare kunna jobba mot unga kriminella i samarbete med polis.

Kommunen har bland annat fått inspiration från stadsdelen Rinkeby i Stockholm där socialsekreterare arbetat i samma hus som polisen i flera år och nått resultat.

Där har man bland annat sett att socialsekreterarna snabbare kunnat hantera ärenden från polisen då de sitter tillsammans med ungdomsgruppens utredare.

– Vi är positivt inställda till det här och modellen finns redan i Västerås som vi också tittat på, säger Oscar Nissfolk, lokalpolisområdeschef i Eskilstuna.

Går allt enligt plan är tanken att socialsekreterare ska flytta in hos polisen nästa år. Projektet som kommer att drivas som en pilot under ett år ska sen utvärderas. Projektet är i startfasen och hur många socialarbetare det handlar om är oklart.

Kan misstroendet bland unga kriminella öka mot socialtjänsten när man arbetar på det här sättet med polisen? Hör Elisabeth Kantor svara i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.