Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Göran Gredfors (M) berätta varför han anser att staten bör ta ett större ansvar för kriminella som byter bana. Foto: Albin Aghamn/SVT

Socialnämndens ordförande i Eskilstuna om stödet från staten: ”En piss i Nilen”

Uppdaterad
Publicerad

Socialnämndens ordförande i Eskilstuna, Göran Gredfors (M), tycker att de 30 miljoner kronor som regeringen kommer att avsätta för avhopparverksamheten nästa år är en alldeles för liten summa för landets 290 kommuner.

– Det är en piss i Nilen, säger Gredfors.

I september 2019 lovade regeringen att införa ett nationellt avhopparprogram som en av punkterna i 34-punktsprogrammet mot gängbrottslighet. Men inget nationellt program har blivit av. Några utredningar och år senare har nu regeringen gått från att prata om program till samordning.

Nationell samordnare

Regeringen har nu tillsatt en tillfällig nationell samordnare som ska få berörda myndigheter att samarbeta med kommunerna och jobba med till exempel informationsspridning.

30 miljoner kronor kommer regeringen att avsätta för avhopparverksamheten nästa år. Det är lika mycket som Eskilstuna kommuns brottsförebyggande satsning “Trygga Unga”.

– 30 miljoner kronor är inga pengar alls för det här, säger Göran Gredfors.

Eskilstuna är den enda kommunen i Sörmland som har en avhopparverksamhet.

”Nyköping hade gynnats”

I Nyköping har man haft skjutningar med dödlig utgång de senaste åren.

När vi söker socialnämndens ordförande Marjo Gustafsson (S) för en kommentar kring om hon vill se ett nationellt avhopparprogram hänvisar hon oss till kommunstyrelsens ordförande Urban Granström (S). Han skriver i ett mejlsvar att han gärna ser ett sådant. Granström (S) menar att det framförallt skulle gynna mindre kommuner.

”Nyköping hade gynnats av detta, då skulle det finnas en nationell rutin. Det krävs specialistutbildning för detta och små lokalpolisområden samt små och mellanstora kommuner får svårt att upprätthålla kompetensen i dessa ärenden”, skriver Granström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriminella avhoppare

Mer i ämnet