Sekreteraren i Somaliska ungdomsnätverket, Arafat Makhtal, berättar om hur föreningen jobbar med att skapa kontakter.

Traditionella aktiviteter ska locka unga till Somaliska ungdomsnätverket

Uppdaterad
Publicerad

Det är lördagskväll i Eskilstuna och Somaliska ungdomsnätverket har Friends-fika. Traditionell mat och dans ska locka ungdomarna hit från gatan.

Med hjälp av sociala medier försöker ungdomsnätverket att nå fler unga somalier till träffarna på lördagskvällarna. Aktiviteterna ska få dem att välja bort att gå runt på stan.

– Det är helg, vart ska de unga gå? Ingen vet, det är bra att de kommer hit så det kan leda till ett starkt samhälle, säger Mohamed Abdukani, en av grundarna till föreningen.

Mohamed Abdukani. Foto: SVT

– Vi ska ha roligt här, dansa och äta god mat, säger Halima Shiire, en av ungdomarna som brukar gå hit.

Amira Ali är här för första gången och hon tycker att fler borde gå hit.

– Det var en kompis som bjöd in mig och jag tänkte, varför inte, lyssna på musik och träffa nya vänner, säger hon.

Friends-fika är ett sätt som ungdomsnätverket jobbar med att skapa nya kontakter. Integrationen är viktig och föreningen har andra aktiviteter i Eskilstuna för att visa upp sin verksamhet.

Traditioner från hemlandet betyder också mycket när man kommer som ny till ett annat land. Den här kvällen har man besök av den somaliske artisten Ali Dhaanto som bjuder på föreläsning och sånger från Somalia.

Friends-fika betyder också att man kan komma dit och träffa andra somalier utan att känna krav.

Mohamed Abdukani sitter i kommunfullmäktige på ordinarie plats för miljöpartiet men i Somaliska ungdomsnätverket är han inte politiker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.